torstai 24. syyskuuta 2009

Jotain hyvää pimeneviin iltoihin



Yllä näette luultavasti vuoden tyylikkäimmän levynkannen. Kuvassa on trumpetti. Pakkaus kuvaa itse tuotetta harvinaisen osuvasti: Jukka Eskolan tuorein levy on pakahduttavan tyylikästä trumpetinsoittoa alusta loppuun.

Muun muassa Five Corners Quintetissa vaikuttava Jukka Eskola on maamme uuden jazzsukupolven kärkinimiä ja työllistetyimpiä muusikoita. Kolmannella soololevyllään hän antaa vakuuttavan näytön näkemyksellisyydestään orkesterinjohtajana ja säveltäjänä. Eskola uppoutuu levyllään syvälle 60- ja 70-luvun taitteen jazzsoundiin. Trumpetistin tulkinnassa kuuluvat vahvasti Freddie Hubbard ja Miles Davis, mutta myös oma ääni pyrkii pintaan. Ainakin nyanssien taju on ensiluokkaista.

Walkoverin soundi ja tyyli on hiottu niin tarkasti, että säröjä on vaikea löytää. Levy etenee varsin hillityllä yleisilmeellä, joka sulauttaa jopa kakkosraita Jovan lattarirytmit ja muut reippaammat pätkät osaksi kokonaisuutta. Rhodesilla maustettu äänimaisema tuntuu erinomaisen miellyttävältä. On mukava kuulla jazz-proffa Jukkis Uotilaa koskettimien ääressä, ja vielä melko suurella soolovastuulla. Rytmiosasto Teppo Mäkynen-Antti Lötjönen hoitaa tonttinsa tarkasti ilman ylilyöntejä.

Tyylikästä ja yhtenäistä soundia etsivä muusikko on aina vaarassa ajautua tasapaksuuteen. Walkoverillakin voisi olla enemmän sooloirrottelua ja vähemmän teemojen pyörittelyä, jolloin se ehkä kuulostaisi mielenkiintoisemmalta. Toisaalta on hyvä veto Eskolalta jättää vetävä dancehall-meininki Five Corners Quintetille. Tällaisenaan Walkover on niitä levyjä, joita kuunnellaan nojatuolissa hitaasti nautiskellen, ehkä tilkka jotakin väkevää kyytipoikana. Tunnelmoinnillekin on aina oma tilauksensa, ja siihen Eskola osaa selvästi vastata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti