lauantai 12. syyskuuta 2009

Koneistettu rytmiryhmä

Kesäloman aikana on ehtinyt kertyä niin paljon ajankohtaisia musiikkitapauksia, että täytyisi vähitellen siirtyä festarien maailmasta tähän päivään. Siksipä esittelenkin enää lyhyesti yhden kovan jutun Szigetistä. Päivän aikana ehdin sukeltaa myös itselleni oudompiin vesiin, nimittäin konemusiikin pariin.

Drum'n'bass-skeneä seuraaville Squarepusher, aka Tom Jenkinson, ei varmasti ole mitenkään uusi tuttavuus. Englantilainen basisti/ohjelmoija on väkertänyt biittejään jo yli 15 vuotta ja vakiinnuttanut paikkansa elektronisen musiikin kentällä. Lajiin vihkiytymättömälle Squarepusherin keikka oli melkoisen avartava kokemus.

Konemusiikista on yleensä hankala saada kiksejä kotisohvalla (poikkeuksina tietenkin Kraftwerk ja Daft Punk), mutta täyteen tupatussa klubissa tai teltassa hiukan yksitoikkoinenkin jumputus alkaa toimia. Squarepusherin vedon aikana massan tiheys tosin esti tanssimisen, mutta meno oli kovaa muutenkin. Jenkinson ja rumpali Alex Thomas sylkivät paljon nopeaa, vihaista ja taidokasta biittiä, joka vei kaikki vapaat ruumiinosat mukanaan.

Kaksikon livesoitto erottui ilahduttavasti paksun konesoundin alta ja etenkin Jenkinson yltyi jopa esittelemään basistinkykyjään. Monotonisesta sykkeestä tehdyt irtiotot kolkuttelivat jo funkin ja fuusion rajoilla. Se lämmitti suuresti tällaista soitetun musiikin ystävää.

Nyt olen kuunnellut Squarepusheria kotona, eikä fiilis ole aivan sama. Ehkä kyse on vain omasta harjaantumattomuudestani, mutta keskittyneessä kuuntelussa drum'n'bass ei vain tunnu tarpeeksi kiinnostavalta. Seuraavassa kuitenkin yksi varsin pätevä biisi, josta löytyy mallikasta bassottelua. Keikalla ei kovin montaa näinkään rauhallista pätkää kuultu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti